Tanssilajit

MINIBALETTI 3-VUOTIAAT & ESIBALETTI 4-5-VUOTIAAT
Lasten omat balettitunnit. Pääpaino on luovassa ilmaisussa ja tanssin elementteihin tutustumisella kullekin ikätasolle sopivalla tavalla, unohtamatta tanssin ja liikkumisen iloa. Tutustumme klassisen baletin perusteisiin. Tunnit kehittävät mm. koordinaatiota, oman kehon hallintaa, musiikin hahmottamista sekä liikeilmaisua. Tunnit sisältävät niin luovia-kuin tekniikkaharjoituksia, tehtäviä opettajan johdolla yksin, parin kanssa sekä ryhmässä.
Varusteet: Tanssitossut tai paljaat varpaat, shortsit ja t-paita/toppi tai balettipuku. Hiukset siististi kiinni. Ei koruja.

KLASSINEN BALETTI
Klassinen baletti on länsimaisen taidetanssin vanhin lajityyppi. Sen tunnusmerkkejä ovat pyrkimys keveyden ja painottomuuden illuusioon. Klassisen baletin tunti perustuu perinteiseen tuntijärjestykseen, jossa harjoitteet aloitetaan tangolla tehtävillä plié- ja tendu-harjoituksilla. Tämän jälkeen siirrytään keskilattialle, jossa ei ole tankoa tukena. Tällöin keskitytään liikkeiden avulla tasapainon harjoittamiseen. Keskilattialla harjoitellaan myös hyppyjä. Tunneilla käydään läpi vartalon ja käsien oikeaa asentoa, jalkatekniikkaa, aukikiertoa ja koordinaatiota. Harjoitetaan musikaalista ja tanssillista ilmaisua, tanssin iloa unohtamatta.
Varusteet: Balettipuku, trikoot/shortsit, pehmeät harjoitustossut.

CONTEMPORARY/NYKYTANSSI
Contemporary on kokonaisvaltainen ja monipuolinen tanssilaji. Siinä yhdistyy saumattomasti useiden tanssilajien teknisiä elementtejä sekä musiikin tyylejä. Lajin perustana toimivat vanhemmat modernin tanssin tekniikat joiden pohjalta on kehitetty uudempia ja vapaampia nykytanssin tekniikoita. Contemporaryssa korostuu liikkeen kokonaisvaltaisuus, virtaavuus ja rentous, painovoiman ja tasojen käyttö, sekä dynamiikan vaihtelut.
Tanssi ja liike voivat myös olla itsenäisesti taidetta, joskus siis ilman musiikkia tai sen kanssa laskuihin tehtävää liikesarjaa. Yleensä tunneilla kuitenkin on monipuolisesti erilaisia musiikkeja tukemassa tanssisarjoja, ja jatkotasoilla voidaan haastaa liikkeen ja musiikin suhdetta enemmän. Contemporarytunnilla tehdään usein lattiatasossa lämmittelysarja, josta edetään pystytasossa tehtäviin sarjoihin sekä lopuksi yhdistellään tunnin elementtejä tanssisarjoissa.
Varusteet: Rennot treenivaatteet.

LYRICAL JAZZ
Lyrical jazz on jazztanssin tekniikkaan pohjaava virtaava ja pehmeä tunti. Tunti koostuu alkutunnin koko kehon läpikäyvästä lämmittelyosuudesta sekä lopputunnin pitkästä koreografiaosuudesta. Liikemateriaali on saanut vahvoja vaikutteita nykytanssin release-tekniikasta jota sekoitetaan eri dynamiikkojen kesken tilassa virtaavaksi kehon runoudeksi. Tunnilla ei tehdä perustekniikkaa vaan on suunnattu pääsääntöisesti tanssikoreografian tekemiseen. Tunti toimii mainiona lisätuntina jazztanssin oppilaille ja fiilistelytuntina niille, jotka kaipaavat tekniikan lisäksi tuntia, jossa päästä uppoutumaan pitkäkestoisen koreografian pyörteisiin.
Vaatetus: tanssimiseen sopivat joustavat housut, tanssipuku/toppi, sukat tai jazztossut.

PROGRESSING BALLET TECHNIQUE (PBT)

Progressing ballet technique on edistyksellinen vahvistava ja huoltava kehonhuoltomenetelmä. Tekniikan on tanssijoita varten yhteistyössä fysioterapeuttien kanssa kehittänyt Marie Walton-Mahon, tavoitteena saavuttaa oma henkilökohtainen paras tulos harjoittelussa. PBT auttaa tanssijoita ymmärtämään oikeaoppisen aukikierron löytämisen, keskivartalon hallinnan merkityksen tanssissa sekä turvallisen harjoittelun eri ikäryhmissä. PBT on loistava tekniikka kaikille tanssiharrastusta aloittaville, sekä pitkälle edistyneille tanssijoille. Harjoituksissa pystytään hyödyntämään eri tasoja ja haastamaan jokaisen ikäryhmästä tai harjoittelutaustasta riippumatta.

Susanna Isotalo on sertifioitu PBT-opettaja Studio De Dansella.